Digitale Transformatie in lokale overheid en zorg

 

Veel processen binnen gemeenten en zorginstellingen zijn nooit goed gedigitaliseerd. Zeker, de computer verving de postkar en de paternosterkast. Maar vaak zijn de papierstromen uit het analoge tijdperk gewoon digitaal nagebootst. Dat betekent in de praktijk: héél veel spreadsheets, e-mails en andere digitale documenten.

Het grote nadeel daarvan: documenten zijn dom. En ja… dat geldt óók voor digitale documenten! Informatie die eenmaal is opgeslagen in bijvoorbeeld een spreadsheet, tekstbestand of e-mail, is niet meer eenvoudig selectief te ontsluiten of te hergebruiken. Sterker nog: heel wat organisaties besteden heel wat capaciteit aan het organiseren en van metadata voorzien van documenten, zodat deze nog enigszins betekenisvol kunnen worden opgeslagen en terug te vinden zijn.

Documenten zijn dom.

Documenten hebben nog meer nadelen: ze kunnen meestal onbeperkt worden gedupliceerd en aangepast, en leven daardoor vaak in vele verschillende versies op vele verschillende plekken binnen uw organisatie. En voor u het weet: ook daarbuiten.

Het met digitale documenten nabootsen van de analoge wereld heeft geleid tot onwaarschijnlijk inefficiënte en foutgevoelige processen en tot onbeheersbare ‘schaduw-IT’. De eerste slachtoffers daarvan zijn managementinformatie, informatiebeveiliging en privacy - op de voet gevolgd door werkgeluk en klanttevredenheid.

Het enige wat mag bepalen hoe een proces is ingericht, is wat het moet opleveren voor burgers, cliënten, bestuurders en medewerkers.

Digitale Transformatie betekent voor Bureau van Aanpak allereerst: processen herontwerpen zónder daarbij de papieren werkelijkheid als vertrekpunt te nemen. Het enige wat mag bepalen hoe een proces is ingericht, is wat het moet opleveren voor burgers, cliënten, bestuurders en medewerkers. Als zo’n proces eenmaal helder in beeld is, ontwikkelen we slimme software om het op een gebruiksvriendelijke manier te ondersteunen. Software die al in de basis efficiënt én veilig is, omdat hij maximaal gebruikmaakt van de mogelijkheden van hedendaagse informatietechnologie. Zó pakken wij Digitale Transformatie aan.

 
Lucas Kuijpers